Шевченко Віталій

 283115.11.2006

Вельмишановний Пане Євгене Захаров!

Ваш лист спонукав мене глибше задуматися над моїм минулим та сучасним. Такого рівня аналізування було в ШІЗО (штрафний ізолятор - покарання в совєтському концлагері до 15 діб, як там казали в’язні-зеки: покарання голодом, холодом та безсонням), у тих періодах, коли там заборонялося читати.

Себе я вважав дисидентом, але вважаю дисидентство політичною чесністю. Воно й вона протистоять злочинному світові. Ще хочу повідомити про такий мій погляд: одинокий злочинець, якщо він здійснює злочини сам, його злочинні можливості перебувають у першому математичному ступені. Коли ж злочинці об’єднуються в банду, їхні злочинні можливості зростають у квадраті. Мафія - це вже злочинна нелегальна державка, злочинство в кубі. Тоталітарна держава є злочинством 4-ого математичного ступеня, переважити її у злочинах можуть тільки інші тоталітарні держави.

СССР розвалився насамперед через дефолт 1984 року, коли ОПЕК припинив ембарго на продаж нафти західнім державам і світові ціни на нафту стрімко покотилися вниз. Величезна роля українського дисидентського руху й особливо Української Гельсінської Групи та їхніх колег з інших підсовєтських республік була у стримуванні репресивних загроз брежнєвського режиму, а на етапі розвалу СССР саме завдяки їм це сталося не так криваво, як це було пізніше в Югославії - світ саме й боявся отакого розвалу СССР з його неймовірними запасами ядерної, ракетної, хімічної та бактеріологічної зброї.

Ще варто додати, що Україна в СССР зазнала багатомільйонних втрат у кращих людях і нищилися її культурно-історичні цінності, сталінський режим на звільнені від українців території пляново вселяв сюди росіян. В цих умовах українське дисидентство пропагувало український патріотизм, живило думку про свою незалежну державу. І великою мірою саме тому референдум 1 грудня 1991р. з понад 90% за самостійність України мав значення для решти республік (крім Балтії - ті звільнилися раніше).

Дисиденство-чесність корисні і за авторитарних режимів Кучми чи Януковича. Майдан став вибухом масової чесности, тренуванням до нього стали кількалітні рухи ,.Кучму геть!", ще була йому необхідна підтримка 5 телеканалу Петра Порошенка. Демократія, вільна ринкова економіка перемагають у всьому світі.

Віталій Шевченко


P.S. У наш час вступ України до СОТ, НАТО й Євросоюзу є ніби етапами цивілізування України. Кожному тому вступові передують внутрішні реформи, корисні для більшості громадян і крайнє небажані для злочинців. Наприклад, Янукович відмовився не від вступу до НАТО – ніхто нас туди не запрошував. Янукович відмовився від чергового підготовчого етапу, який передбачав реформи у п’яти сферах життя нашої держави, першою у переліку яких там була судова реформа. Мабуть, вона злякала нашого прем’єра.

 Поділитися
MENU