ПРОСВІТА” (ТОВАРИСТВО УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ІМ. Т.ШЕВЧЕНКА)

 579206.11.2006

“ПРОСВІТА” (ТОВАРИСТВО УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ІМ. Т.ШЕВЧЕНКА) – громадська організація масової просвіти і поширення серед українського народу ідей національної самосвідомості. Це були видавничі центри та мережа клубів і читалень. Перші організації П. виникли в 1868 у Львові (тоді входив до складу Австро-Угорщини) зусиллями народників, а потім в інших містах і селах Галичини. Після революції 1905 П. створюється на українських територіях, що були під владою Росії, в основному, в містах з філіями в сільській місцевості. До літа 1917 центральна і східна Україна була покрита густою мережею П. 20.08.1917 в Києві відбувся IV Всеукраїнський з’їзд П., на якому була створена Всеукраїнська Спілка П. і організоване Центральне Бюро координації роботи сільських і територіальних організацій П. Чимало їх виникло в українських поселеннях Кубані, у Середній Азії, в Канаді і США, Арґентині і Парагваї та ін. країнах. Усього до цього часу в Україні було близько 5000 структур П.

У 1922 всі структури П. на території СРСР були ліквідовані, а читальні й бібліотеки реорганізовані в радянські установи. У Західній Україні, підвладній Польщі, П. проіснувала до 1939, незважаючи на утиски польської влади. Під час Другої світової війни силами ОУН П. відродилася в Україні, мережа П. особливо розвинулася в Західній Україні. Після війни всі структури П. в УРСР були знову закриті, активісти репресовані. Закордонна мережа П. продовжувала свою роботу.

1988 р. почали створюватися осередки Товариства української мови , 11-12.02.1989 в Києві відбулася Установча конференція ТУМ ім. Т.Шевченка. У січні 1992 воно зареєстроване як Всеукраїнське товариство “Просвіта” ім. Т.Г. Шевченка. Його відділення діють у всіх областях України.

 

Харківська правозахисна група
 Поділитися
MENU