МЕМОРІАЛ

 304303.11.2006

«МЕМОРІАЛ» – масовий громадський рух, який виник у роки перебудови. Ставив собі за мету відновлення історичної пам’яті про державний терор, політичні репресії і громадянський опір тоталітаризму в СРСР. М. переборював наслідки тоталітаризму. Перші групи М. з’явилися в СРСР у вересні 1987. Шляхом широкого опитування була створена громадська рада руху, куди ввійшли найвизначніші письменники, учені, громадські діячі. У січні 1989 в Москві відбувся установчий з’їзд М., де було створене Всесоюзне історико-просвітницьке, благодійне і правозахисне Товариство „Меморіал”. Був прийнятий статут, обране керівництво. Почесним головою став Андрій САХАРОВ. М. був першою незалежною громадською організацією, яка тривалими зусиллями добилася офіційного статусу. Установчі збори Всеукраїнського «Меморіалу» ім. В.Стуса відбулися в березні 1989 р.

Після розпаду СРСР М. перетворився на міжнародну структуру – співдружність десятків організацій у різних регіонах Росії, України, Казахстану, Латвії, Грузії. Відділення М. діють у Німеччині та Італії. З 1991 р. діє Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне і правозахисне Товариство „Меморіал”. 

Серед сучасних напрямків діяльності М. – наукові дослідження, насамперед з історії політичних репресій в СРСР і радянських каральних органів, пошук місць поховання і увічнення пам’яті жертв тоталітаризму, правозахисна робота, юридична, соціальна допомога колишнім політв’язням і засланцям, видавнича та інша просвітницька діяльність. Серед активістів М. – багато колишніх дисидентів і політв’язнів 1950-80-х рр. Російський М. з 1990 очолює Сергій КОВАЛЬОВ. В архіві Науково-інформаційного і просвітницького Центру „Меморіалу” в Москві зібрана одна з найбільших у світі архівних колекцій матеріалів з історії інакодумства, дисидентської активності і правозахисного руху в СРСР.

Діяльність М. визнана міжнародним співтовариством (ООН, ОБСЄ, Рада Європи), Товариство відзначене іноземними нагородами.

 

Харківська правозахисна група – за матеріалами Московського „Меморіалу”.
 Поділитися
MENU