ЛИСТ ТВОРЧОЇ МОЛОДІ ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

 648703.11.2006

"ЛИСТ ТВОРЧОЇ МОЛОДІ ДНІПРОПЕТРОВСЬКА" викликаний погромницькою кампанією, яку розпочала обласна і підхопила всеукраїнська преса проти роману Олеся Гончара "Собор" , який був опублікований у ч.1 журналу „Вітчизна” 1968 р. та вийшов на початку року ще двома виданнями. Роман спрямований на захист національних духовних цінностей, проти русифікації українців та варварського нищення довкілля українського народу. Його, здебільшого не читавши, „обговорювали і одностайно засуджували трудові колективи” – від доярок до академіків. 

Автор листа – поет Іван СОКУЛЬСЬКИЙ. Зауваження до листа зробили Володимир Заремба та Михайло Скорик. Лист у кінці літа 1968 р. був адресований Голові Ради міністрів УРСР В.Щербицькому, кандидатові в члени Політбюро ЦК КПУ О.Ватченку (перший секретар обкому, виведений у романі як негативний персонаж – „висуванець” Володька Лобода) та секретареві Спілки письменників Д.Павличку. У листі відзначено, що за підтримку роману звинувачені в „українському буржуазному націоналізмі” і виключені з партії, з комсомолу, звільнені з роботи ряд людей, наведено приклади нищення пам’яток української культури та українофобства. Лист був передрукований в „Українському віснику” , звучав по радіо „Свобода” .  

І.СОКУЛЬСЬКИЙ був заарештований 14.06.1969 і як автор „Листа” та за інші справи 27.01.1970 засуджений Дніпропетровським облсудом за ст. 62 ч. 1 КК УРСР (“антирадянська агітація і пропаганда”) на 4,5 р. таборів. У цій же справі за розмноження та розповсюдження „Листа” засуджений на 2,5 р. за ст. 187-І Микола КУЛЬЧИНСЬКИЙ. Віктор Савченко покараний умовно двома роками з відтермінуванням на 3 р.

 

Харківська правозахисна група. В.Овсієнко
 Поділитися
MENU