УКРАЇНСЬКА ІНІЦІАТИВНА ГРУПА ЗА ЗВІЛЬНЕННЯ В’ЯЗНІВ СУМЛІННЯ

 347203.11.2006

УКРАЇНСЬКА ІНІЦІАТИВНА ГРУПА ЗА ЗВІЛЬНЕННЯ В’ЯЗНІВ СУМЛІННЯ – громадська організація, заснована в серпні 1987 шістьма колишніми політв’язнями (Василь БАРЛАДЯНУ, Іван ГЕЛЬ Михайло ГОРИНЬ, Зорян ПОПАДЮК, Степан ХМАРА, В’ячеслав ЧОРНОВІЛ). У заяві про створення групи підкреслювалося, що звільнення частини в’язнів сумління не усуває причин конфлікту особи зі владою, і це може зупинити проголошений рух держави по шляху демократизації політичного і громадського життя. Очолив групу М.ГОРИНЬ.

Група звернулася до уряду УРСР з пропозиціями звільнити всіх політв’язнів, вилучити з Кримінального Кодексу антиконституційні статті, на підставі яких репресували інакодумців, а також реабілітувати всіх українських політв’язнів з виплатою їм відповідної компенсації.

Група влилася в Міжнаціональний комітет політв’язнів. Його діяльність висвітлювалася в російській, українській і вірменській неформальній пресі. Група брала участь у підготовці Міжнародного громадського семінару. Її діяльність тривала до 1990, коли був звільнений останній український політв’язень Богдан КЛИМЧАК.

Харківська правозахисна група
 Поділитися
MENU