АРХІПЕЛАГ ГУЛАГ

 370901.11.2006

«АРХІПЕЛАГ ГУЛАГ» („Архіпелаг ГУЛАГ. 1918-1956: Досвід художнього дослідження”) – книга Олександра Солженіцина (три томи, загальний обсяг – понад 2000 стор.), масштабне документально-літературне дослідження історії політичних репресій і тюремно-табірної системи в СРСР. Автор, зокрема, позитивно оцінює роль українських повстанців (вояків УПА) у боротьбі за права людини в неволі. Він скористався розповідями багатьох українських політв’язнів, зокрема, Н.СУРОВЦОВОЇ.

Наприкінці грудня 1973 в Парижі вийшов перший том, одночасно його фраґменти були опубліковані величезними тиражами в європейських і американських журналах багатьма мовами світу. У 1974–1976 за кордоном були видані другий і третій томи «А.Г.». Гонорари від видання автор, на той час вигнаний із країни, передав у Фонд допомоги політичним в’язням і їхнім родинам .

У СРСР «А.Г.» поширювався в списках; за обвинуваченням у розмноженні і поширенні цього твору було засуджено багато людей, у тому числі — відомі дисиденти Сергій КОВАЛЬОВ (Москва), Звіяд Гамсахурдія (Грузія),  В’ячеслав Іґрунов (Одеса).

Перше легальне видання книги в СРСР було здійснено в 1990. Українського перекладу нема.

 

Харківська правозахисна група – за матеріалами Московського „Меморіалу”
 Поділитися
MENU