САМІЙЛЕНКО МИКОЛА ОМЕЛЯНОВИЧ

 498208.12.2017

Самійленко Микола Омелянович (нар. 11. 11. 1917 у с. Спаське Новомосковського р-ну Дніпропетровської обл.  – п. 11. 05. 2011 у с. Новосілки Києво-Святошинського р-ну Київської обл.). Український поет, воїн УПА, політв’язень.

З селянської родини. Навчався в Дніпропетровському технологічному інституті. Але переміг потяг до слова. Вступив на історико-філологічний факультет Київського університету. На початку війни після IV курсу мобілізований, брав участь в обороні Києва. Долучився до підпільної діяльності ОУН та УПА на окупованій німцями Дніпропетровщині. Працював у підпільній повстанській польовій друкарні. 1944 р. був затриманий контррозвідкою Смерш. Антифашистську та антибільшовицьку позицію свою не приховував, участь в українському національному опорі визнав одразу і зустрів свій реченець із чистим серцем – не видав нікого. Засуджений до 10 р. ув’язнення та довічного заслання. Карався в таборах у м. Каспійському (Махачкала), Красноярському (лагпункт «Шубний») і Карагандинському (сел. Чурбай-Нура та Сарань) концтаборах. Чотири з половиною місяці спав на одних нарах з Левом Гумільовим. Багато розмовляли сам-на-сам. «То було справді Боже милосердя наді мною. Я забув, що знаходжусь у концтаборі», згадував С. 

Вірші писав зі студентських літ. У таборах зберігав їх у пам’яті, а також на невеличких клаптиках паперу, які запихав у пропалені цигаркою дірочки у куфайці.

Звільнений 1954 р. Заочно закінчив Алматинський будівельний технікум за фахом інженер-будівельник.

У часи «хрущовської відлиги» 1963 р. самовільно залишив Караганду і добрався до Києва. Спілкувався і дружив з перекладачами М. Лукашем, Г. Кочуром, поетами В. Підпалим, Є. Чередниченком та ін.

Працював майстром будівельної бригади дослідного господарства Українського науково-дослідного інституту садівництва. 1965 р. знайомі попросили С. взяти на роботу В. СТУСА, який після звільнення з аспірантури ніде не міг працевлаштуватися. СТУС працював спочатку в будівельній бригаді, а потім кочегаром у котельні. С. підтримав СТУСА на дусі. Ділився своїм невільницьким досвідом.

1971 р. видав збірку віршів «Сподівання». Згодом видав ще 10 збірок: «Із вирію» (1989), «Світ – однина» (1990), «Сповідь» (1992), «Пошерхом крила», «Хотілося вижити» (1993), «Дзвони», «Закон – тайга» (1994), «Яса» (1995, відзначена літературною премією "Благовіст"), «Глибокої осені» (1996), «Добраніч» (1997).

1993 впорядкував і видав збірку поезій поетів-політв’язнів «З облоги ночі».

Брав участь у створенні Товариства політв’язнів, НРУ. 1997 р. пережив інсульт, тяжко хворів.

Член СПУ (1989). Лауреат літературної премії «Благовіст» за збірку «Яса» та премії ім. В. Марченка.

Бібліографія:

Самійленко Микола. «Так треба». – З видання:  Не відлюбив свою тривогу ранню...: Василь Стус – поет і людина : Спогади, статті, листи, поезії / Упоряд. О. Ю. Орач (Комар). – К.: Укр. письменник, 1993. – С. 144 – 150; Те ж: Василь СТУС: Поет і Громадянин. Книга спогадів та роздумів / Упоряд. В. Овсієнко. – К.: ТОВ «Видавництво „Кліо”», – 2013. – С. 405 – 409.

З облоги ночі [Текст] : збірник невільн. поезії України 30 – 80 рр. / Упоряд. М. О. Самійленко. – К.: Укр. письменник, 1993. – 493 с. – (М. Самійленко: С. 356 – 367).

Сімак Григорій. Тяжка доля поета. – Лица. Газета о личностях и лицедеях. 12.10.2007. http://www.litsa.com.ua/show/a/2951 

Рух опору в Україні: 1960 – 1990. Енциклопедичний довідник / Передм. Осипа Зінкевича, Олеся Обертаса. – Вид. друге, доповнене. – К.: Смолоскип, 2012. – 896 с. + 64 іл. (Самійленко: с. 630). 

Поезія із-за ґрат [Текст] : антологія : [поетична творчість укр. політв’язнів радянських тюрем і концтаборів] / упоряд. О. Голуб ; передм. Л. Тарнашинської. – К. : Смолоскип, 2012. – 872 с.  (М. Самійленко: С. 611 – 622).

Склав В. Овсієнко. Листопад 2017.

Знаків 3758.

 Поділитися

Вас може зацікавити

Спогади

О Борисе Чичибабине. Евгений Захаров

Дослідження

Реакція Івана Світличного на покаяння Івана Дзюби: лист 1974 року з Пермського табору. Євген Захаров

Дослідження

Реакція Віктора Некрасова на покаяння Івана Дзюби. Євген Захаров

Дослідження

«Генеральний погром»: як це було. Борис Захаров, Євген Захаров

Інтерв’ю

До 90-річчя Михайлини Коцюбинської

Події

Ты помнишь, товарищ, как вместе (сражались?). Эммануил (Амик) Диамант

Дослідження

Бабий Яр, или Память о том, как в народ превращалось строптивое племя. Эммануил (Амик) Диамант

Інтерв’ю

Дисиденту Миколі Горбалю – 80: «Не розчаровуйтесь і не зупиняйтесь. Україна переможе, бо правда на її боці». Ірина Штогрін

Інтерв’ю

Узник Сиона Натан Вершубский: адвокат Виктор Медведчук подставил меня в 1985-м

Події

Помер Зіновій Антонюк

Події

Огляд історії дисидентського руху. Лекція Євгена Захарова

Інтерв’ю

Відсоток виправдань у радянських судах наблизився до нуля не в 1930-ті, а в 1950-ті роки − адвокат Ілля Новіков

Персоналії / Український національний рух

КОСОВСЬКИЙ ВОЛОДИМИР ІВАНОВИЧ. Василь Овсієнко

Події

Дисидентство в Україні. Євген Захаров у програмі «Твій ранок» (відео)

Дослідження

Стус без шансу на захист: ведмежа послуга Медведчука. Роман Титикало, Ілля Костін

Персоналії / Український національний рух

АДАМЕНКО МИКОЛА ПЕТРОВИЧ. Василь Овсієнко

Спогади

Йосиф Зісельс: «Допитували 50 разів, але в жодному протоколі не було моїх свідчень. Брехати не хотів, правди сказати не міг». Йосиф Зісельс

Спогади

ХЛОПЦІ, ЩО ВІДКРИЛИ НАГОТУ КОРОЛЯ. Олекса Різників

Дослідження

Особистість проти системи. Любов Крупник

Події

Серіал «У доступі відмовити». Марина Агальцова

MENU