УКРАЇНСЬКА РОБІТНИЧО-СЕЛЯНСЬКА СПІЛКА (УРСС, „СПРАВА ЮРИСТІВ”)

 3637506.11.2006

УКРАЇНСЬКА РОБІТНИЧО-СЕЛЯНСЬКА СПІЛКА (УРСС, „СПРАВА ЮРИСТІВ”) – перша підпільна організація партійного типу в Україні повоєнного періоду, що після поразки ОУН-УПА вдалася до ненасильницьких, правових методів здобуття незалежності. Створена на Львівщині в 1959 за ініціативою юриста Левка ЛУК’ЯНЕНКА, який поділився намірами зі Степаном Віруном та Василем Луцьківим. Кінцевою метою організації був вихід України з СРСР шляхом референдуму і створення суверенної української держави. До 1961 група нараховувала всього біля десяти членів – жителів різних областей України, які в умовах суворої конспірації намагалися виробити програму дій.

Перші організаційні збори УРСС відбулися 7.11.1960 у Львові в помешканні Івана КАНДИБИ. Первісний проект програми, що базувалася на теорії марксизму-ленінізму, був відкинутий. На перше місце було вирішено поставити завоювання демократичних прав і свобод. Досягти суверенності України передбачалося тільки мирними засобами. Відповідно до цього члени УРСС вирішили скласти новий проект програми. Але на початку 1961 УРСС була викрита органами КГБ, 21 січня були заарештовані Л.ЛУК’ЯНЕНКО, І.КАНДИБА, С.Вірун, В.Луцьків, Олександр Лібович, пізніше Іван Кіпиш та Йосип Боровницький.

Львівський обласний суд 20.05.1961 засудив  їх до тривалих термінів позбавлення волі, а  Л.ЛУК’ЯНЕНКА до страти, що була замінена 15-ма р. ув’язнення.

 

Харківська правозахисна група
 Поділитися
MENU