УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНИЙ ФРОНТ

 328006.11.2006

УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНИЙ ФРОНТ – юнацька підпільна організація. Виникла у вересні 1968 в м. Самбір Львівської обл. з кола 9-класників (Омелян Боґуш, Ігор Вовк, Володимир Галько, Олександр Іванцьо, Ігор Ковальчук, Яромир МИКИТКО, Богдан Петрина, Зорян ПОПАДЮК, Роман Радонь та Євген Сеньків). Безпосередні причини – обурення окупацією Чехословаччини військами Варшавського договору в серпні 1968, знання про закатованих НКВД у 1939 р. 117 самбірських ґімназистів та розстріл 900 в’язнів Самбірської в’язниці напередодні відступу Червоної армії в 1941. Назвою  хотіли підкреслити спадкоємність від Українського Національного Фронту (УНФ) . Організація мала прапор, печатку, запровадила членські внески, придбала друкарську машинку, розмножувала літературу самвидаву, листівки про самоспалення студента Яна Палаха в Празі 16.01.1969.

1970 р. всі члени УНВФ вступили в інститути, організація розрослася географічно і кількісно до кількох десятків. Передруковували й поширювали твори І.ДЗЮБИ, В.МОРОЗА, Є.СВЕРСТЮКА, В.ЧОРНО­ВОЛА, журнали “Український вісник”, “Хроника текущих событий” , твори О.СОЛЖЕНІЦИНА, працю М.Джіласа “Новий клас”. У листопаді 1972 – лютому 1973 рр. УНВФ видав два числа громадсько-політичного журналу “Поступ” з аналітичною статтею Григорія Хвостенка, хронікою та документами самвидаву. Обсяг першого числа 58 с., наклад – одна закладка (5 прим.).

Коли в березні 1973 р. у Львові вперше з 1939 р. заборонили проводити шевченківські вечори, юнаки виготовили 150 екземплярів листівки, що закінчувалася словами: "Вставайте, кайдани порвіте!" і ввечері 27.03 розклеїли їх по місту. Цієї ж ночі декілька десятків студентів були затримані на кілька днів, швидко виключені з вузів і рекрутовані до війська. 06.08.1973 лідер УНВФ З.ПОПАДЮК був засуджений до 7 р. таборів та 5 р. заслання, Я.МИКИТКО – до 5 р. ув’язнення. Справа Г.Хвостенка була виокремлена, але його не судили. 29 працівників Львівського університету, в т.ч. Любомиру ПОПАДЮК, матір З.ПОПАДЮКА, було звільнено з роботи. Зазнали погрому й інші вузи. 

 

Харківська правозахисна група. В.Овсієнко
 Поділитися
MENU