УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА (УГКЦ, УКЦ)

 1153006.11.2006

УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА (УГКЦ, УКЦ) – католицька церква східного обряду. Створена в результаті Берестейської унії (м. Берестя, Брест, 1596) між частиною єпископату православної Києво-Галицької митрополії і Папою Римським. Перейшовши під управління Ватикану, УГКЦ зберегла православний обряд і, разом з тим, уникла полонізації. У першій половині ХVІІ ст. унія охопила практично всю Україну, та в часи національно-визвольної війни під проводом Б.Хмельницького почалося повернення до православ’я. Основна маса приходів УГКЦ знаходилася в Західній Україні (у різні роки ця територія була під владою Австро-Угорщини і Польщі). УГКЦ стала хранителем національної культури. До 1939 в Західній Україні було 4400 храмів і каплиць, 127 монастирів, Богословська Академія і 5 духовних семінарій. В роки Другої світової війни УКГЦ нараховувала більше 4 млн. парафіян. У 1944–1945 вищих ієрархів УГКЦ радянські власті звинуватили в колабораціонізмі. Правлячий митрополит Йосип СЛІПИЙ, усі чотири єпископи і більшість священиків (біля 800 осіб) були заарештовані і відправлені в концтабори.

8–10.03.1946 у Львові під тиском окупаційної влади і Московської Патріархії за ініціативою священиків Г.Костельника, М.Мельника та Й.Пельвецького був скликаний „собор ГКЦ”, що розірвав унію з Римом і перевів греко-католиків у православ’я, під юрисдикцію Московського патріархату. Значна частина  духівництва УГКЦ не визнала рішень собору і пішла в підпілля. Більш 40 років УГКЦ існувала в Україні як катакомбна церква,  її священики й активні парафіяни постійно піддавалися карним репресіям. Усі ці роки віруючі вимагали відкриття храмів і реєстрації своїх громад. У 1982 в Галичині виникла Ініціативна групи захисту прав віруючих і Церкви в Україні , яку очолили Йосип ТЕРЕЛЯ і Василь Кобрин. Група видавала бюлетень «Хроніка Католицької Церкви на Україні». Ця група проіснувала до перебудови, коли легалізація УКГЦ стала однією з основних вимог громадянського руху в Україні.

У 1987–1989 активно діяв створений у Львові «Комітет захисту УКЦ» на чолі з Іваном ГЕЛЕМ, він видавав журнал "Християнський голос". Комітет зібрав 120 тис. підписів під вимогою легалізації Церкви, активісти Комітету проводили пікети в Москві на Арбаті та біля урядових будинків у Києві. 17.09.1989 (у день 50-річчя введення радянських військ у Західну Україну) у Львові відбулася 200-тисячна маніфестація на підтримку леґалізації УГКЦ. Багато віруючих повернулися в рідну церкву. Вони стали захоплювати відібрані в них у 1946 р. храми. Однак офіційно УГКЦ була зареєстрована тільки 20.11.1989, напередодні зустрічі Президента СРСР М.Горбачова з папою Іоанном-Павлом II.

Нині УКГЦ одна з найвпливовіших в Україні конфесій (8 єпархій, більш 3000 громад). 21.08.2005 її кафедра перенесена в Київ.

 

Харківська правозахисна група.
 Поділитися
MENU