МІЖНАРОДНА АМНІСТІЯ (МА, Amnesti International)

 328201.11.2006

«МІЖНАРОДНА АМНІСТІЯ» (МА, Amnesti International) – незалежна неполітична міжнародна правозахисна організація, яка виступає на захист і усвідомлення основних прав людини. Заснована в 1961 за ініціативою британського юриста Пітера Бененсона. Основні завдання МА: домагатися звільнення в’язнів сумління (prisoners of conscience) – громадян різних країн, позбавлених волі за висловлення своїх переконань, не пов’язаних із закликами до насильства; домагатися справедливого суду над іншими людьми, звинуваченими в політичних злочинах; домагатися скасування смертної кари там, де вона існує.

За Статутом МА національні секції не повинні захищати громадян своєї країни; вони опікуються в’язнями інших країн, причому бажано, щоб серед тих, ким опікуються, були як громадяни країн соціалістичного табору, так і політв’язні країн „першого” і „третього” світів.

Керує роботою МА Міжнародний Секретаріат у Лондоні, при якому діє дослідницький відділ, який збирає й аналізує інформацію, яка надходить з різних джерел. МА посилає місії для розслідування фактів на місцях, для спостереження за судовими процесами, зустрічей з ув’язненими та інтерв’ю з ними. МА має філії (секції) у більш ніж 40 країнах і численні місцеві групи в 176 країнах. Усього членами МА є більш 1 млн. осіб. МА має офіційний статус радника ООН по правах людини, у 1977 МА удостоїлася Нобелівської премії Миру.

У 1973 у Москві була заснована Радянська секція «Міжнародної Амністії». Її головою був оголошений Валентин Турчин, секретарем – Андрій Твердохлєбов. Члени секції виступали на захист в’язнів сумління Польщі, Чехословаччини, Югославії, Іспанії, Індонезії. Секція видавала самвидавний журнал „Международная Амнистия”. Коли 1977 Турчинов емігрував, головою секції став письменник Георгій Владимов. У 1975 заарештованого секретаря А.Твердохлєбова замінив Володимир Альбрехт. Тоді ж, 18.04.1975, був заарештований як член радянської секції МА М.РУДЕНКО, але ще під час слідства у зв’язку з 30-річчям перемоги він амністований як учасник війни.

1983 під тиском влади секція фактично припинила свою роботу.

Групи МА наново були створені в Москві та інших містах Росії в 1990-х рр. Українська Асоціація МА створена в квітні 1994 р.

 

Харківська правозахисна група – за матеріалами Московського „Меморіалу”
 Поділитися
MENU